Porcelænskroner

porcelænskronerPorcelænskroner er kort sagt en kunstig genetablering af  tænder. Tandlægen klargører den resterende del af en tand for påsætning af en porcelænskrone. Kroner er lavet specielt til hver enkelt person. Den er støbt for at passe til resterne af tanden.

Porcelænskroner er tillige den perfekte løsning til at reparere en tand, der er blevet svækket under en rodbehandling. Ligeledes vedr. for store fyldninger eller forrådnelse.

 

Hvornår kan porcelænskroner anvendes?

Forudsætningen er, at tandroden er sund m.m. Så kan tandlægen påsætte en porcelænskrone oven på den resterende del af tanden. Der er flere forskellige typer af porcelænskroner. I de fleste tilfælde er der tre typer, der bruges, afhængigt af formål og hensigt. Mangler tandroden, kan en bro mellem tænderne ved siden af den manglende tand fungere som basis for broen.

En anden måde at erstatte en tand er at anvende et implantat. En normal tand er stærkest i midten. Derfor har en porcelænskrone også brug for en stærk indre kerne. Og her er der et par valgmuligheder. I “gamle dage” blev guld ofte brugt som den stærke kerne eller base for en porcelænskroner. Det er stadig i brug, men oftest er det mere moderne materialer, der anvendes til dette formål.

De mest almindeligt anvendte typer af porcelænskroner er:

  • Ren porcelænskrone
  • Porcelænskrone brændt på metal
  • Porcelænskrone med zirconium

Hvor længe holder en porcelænskrone?

Desværre er der ikke et endegyldigt svar på dette. Alle er unikke og alle bruger deres tænder forskelligt, vinkel på bid, slid om natten osv. Man kunne næsten sammenligne det spørgsmål med: Hvor længe holder en bil? Nogle holder nærmest evigt, mens andre ikke gør. Porcelænskroner holder ofte i mange årtier. Men for dem, der for eksempel skærer tænder om natten, vil varigheden være kortere.

Tilbage til behandlinger
Læs om tandkroner og tandbroer
Læs om genopbyggende-tandbehandling
Læs om kosmetisk-tandbehandling
Læs om plastfyldninger
Læs om tandkroner
Læs om tandbroer
Læs om porcelænsfacader
Læs mere på Tandfakta