Tandkroner og tandbroer

Hvad er tandkroner og tandbroer?

tandkroner og tandbroerBåde kroner og de fleste broer er faste proteser. Modsat tandproteser er kroner og broer cementeret på de eksisterende tænder eller implantater. Kun tandlægen kan fjerne tandkroner og tandbroer.

Hvordan fungerer kroner?

En krone bruges til helt at dække en beskadiget tand. Udover at styrke en beskadiget tand kan en krone bruges til at forbedre udseende, form eller justering. En krone kan også placeres oven på et implantat for at give en tandlignende form og struktur. Porcelæn eller keramiske kroner kan matches med farven på de naturlige tænder. Brug af andre materialer kan i særlige tilfælde blive nødvendigt. Porcelæn bundet til en metalskal bruges ofte, fordi det både er stærkt og ser pænt ud.

• Tandlægen kan anbefale en krone til:

• Udskiftning af en stor tandfyldning, når der ikke er nok tand tilbage
• Beskytte en svag tand mod brud
• Gendanne en brudt tand
• Vedhæfte en bro
• Dække et tandimplantat, en misfarvet eller dårligt formet tand
• Dække en tand, der er rodkanalbehandlet

Hvordan fungerer broer?

En bro anbefales, hvis der mangler en eller flere tænder. Mellemrum pga.manglende tænder vil give væsentlige problemer. De resterende tænder kan flytte sig ind i tomrummet, hvilket vil resultere i et dårligt bid. Ubalance forårsaget af manglende tænder kan også medføre tyggesygdomme og tarmforstyrrelser.

Broer bruges ofte til at erstatte en eller flere manglende tænder. De spænder over det rum, hvor tænderne mangler. Broer er cementeret til de naturlige tænder eller implantater omkring tomrummet. Disse tænder tjener som ankre for broen. Som med kroner er der et valg af materialer til broer. Tandlægen kan hjælpe med at bestemme, hvilken løsning der er bedst i det enkelte tilfælde.  Grundlag vil være baseret på de(n) manglende tand/tænder, tandbroens funktion, æstetiske overvejelser og omkostninger. Porcelæn eller keramiske broer kan matches med farven på dine naturlige tænder.

Hvordan bliver tandkroner og tandbroer fremstillet?

Inden en krone eller en bro kan laves, skal tanden/tænderne være klargjort. Kronen eller broen skal kunne passe perfekt over tanden. Efter at have forberedt tand/tænder, vil tandlægen tage et aftryk for at give en præcis form til kronen eller broen. Hvis der skal bruges porcelæn, vil tandlægen sørge for, at kronen eller broen vil matche farven på dine eksisterende tænder.

Ved hjælp af det foretagne aftryk fremstiller en tandtekniker kronen eller broen i det materiale din tandlæge specificerer. Tandlægerne Prener har tandtekniker “i huset”. En midlertidig krone eller bro vil blive isat indtil den permanente krone eller bro er klar. Herefter fjernes den midlertidige krone eller bro. Og den nye krone eller bro cementeres fast over de(n) forberedte tand/tænder.

Hvor lang tid holder kroner og broer?

Mens tandkroner og tandbroer kan holde i mange år, kan det ske at de går løse eller falder ud. Det vigtigste skridt for at sikre lang levetid for kroner og broer er at sørge for god mundhygiejne. En bro kan miste sin støtte, hvis tænderne eller knoglen som holder den på plads er beskadiget af dental sygdom. Hold tandkød sundt og tænder sunde ved at børste med fluor-tandpasta to gange om dagen og tandtråd hver dag. Kontakt tandlægen regelmæssigt for kontrol og professionel rensning af tænderne.

For at forhindre skader på nye kroner eller broer bør tygning af hårde fødevarer, is eller andre hårde genstande undgås.

Læs mere på Tandfakta
Tilbage til behandlinger

Læs om porcelænskroner
Læs om genopbyggende-tandbehandling
Læs om kosmetisk-tandbehandling
Læs om plastfyldninger
Læs mere om tandkroner
Læs mere om tandbroer
Læs om porcelænsfacader